2022-01-22 08:24:00• hírek • Bede Emőke

Audi A6 895 lejért? Elkobzott autókat kínál eladásra az ANAF

Képünk illusztráció! Forrás: flickr.com/juanelo242a
Képünk illusztráció! Forrás: flickr.com/juanelo242a

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal több tucat autót és egyéb értéket bocsát árverésre mostanában, az alacsony árak pedig igencsak sok embert vonzanak. S noha nem elképzelhetetlen, hogy egyeseknek sikerül nagyszerű üzleteket nyélbe ütni, azért ajánlatos kétszer is megnézni, mire csap le az ember.

Az ANAF kolozsvári székhelyén például három olyan autót kínálnak licitre, melyeket a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA), a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) és egy helyi ügyészség kobozott el. Az egyik egy Audi A6 Quattro, melynek kikiáltási ára 895 lej, viszont a hatóság nem titkolja, hogy a kocsi nincs túl jó állapotban. A francia rendszámú autón, melyet nem indították be már több mint négy éve, „előrehaladott kopás nyomai” fedezhetők fel, s mivel tudni lehet azt is, hogy ezt a konkrét darabot a DIICOT kobozta el, így sejthető, hogy korábbi tulajdonosa nem egy nemdohányzó, nyugdíjas orvos volt, aki csak hétvégenként gurult el vele a közeli üzletig.


Az ANAF szatmári székhelyén is szerveznek hasonló árveréseket. A legközelebbi épp jövő héten, január 26-án lesz, 10 órától, amikor is két, ugyanattól a kft.-től származó gépjárműre lehet licitálni. Az első egy 2004-ben gyártott, metálszürke Daewoo Cielo, melynek indulóára 1100 lej, viszont az adóhatóság hangsúlyozza, hogy a kocsi már működésképtelen, így vélhetően csak ócskavasnak jó. A másik egy Nissan Eco T 100-as billencs, melybe az elmúlt 23 év alatt több mint 300 ezer kilométert tettek. E jármű kiindulási ára 2700 lej, viszont aki le szeretne rá csapni, ne örüljön előre, ugyanis a másik járgányhoz hasonlóan ezt sem lehet jelenleg működésre bírni. Mi több, a hatóság ehhez is odafűzte megjegyzésként, hogy a licitáló leglogikusabb döntése az lenne, ha azonnal leadná mint ócskavas.


Mit kell tennie valakinek ahhoz, hogy részt vehessen az árverésen?


Azoknak, akik az ANAF által rendezett liciteken részt szeretnének fenni, az árverés előtt legalább egy nappal le kell adniuk a következő dokumentumokat a hatóságnál: vásárlási ajánlat, a részvételi díj befizetéséről szóló igazolás (a díj a kiszemelt érték kikiáltási árának 10 százaléka), személyazonossági igazolvány fénymásolata, illetve egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat arról, hogy a licitáló nem az adós megbízásából szeretné visszaszerezni a korábban elkobzott javakat.


Az ANAF-nál egyébként nem csak ócskavasba való gépjárműveket tesznek pénzzé, hanem szinte bármit, amit korábban valamelyik hatóság lefoglalt. Ezek lehetnek akár munkagépek, de akár ingatlanok, telkek is. A szatmári adóhatóság februárban például irodakonténereket és fémmegmunkáló gépeket is eladásra kínál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: